Skip to main content


Ik was een aantal weken geleden een middag in Sittard om een goede vriend van mij te ontmoeten. We kozen voor Sittard op de plek waar de HKLS (de Hogeschool waar je opgeleid werd als docent tekenen/handvaardigheid of een creatief ). De Hogeschool lag in een prachtig klooster waar ik met heel veel plezier 4 jaar doorbracht. Daar stapten we bijna 30 jaar geleden met het idee dat we docent zouden worden in een creatief vak.

Nu ontmoeten we elkaar 30 jaar later weer op die plek om bij te praten. De school is inmiddels verhuisd en gefuseerd met de kunstacademie in Maastricht en in het gebouw zijn appartementen en een hotel. Met daarin een bistro waar we hebben afgesproken.

We hadden een mooie middag samen en op weg naar huis mijmerde ik nog na over ons gesprek. Zo mooi om te zien dat onze reis startte op de HKLS in Sittard met toen het idee dat we docent zouden worden. 30 jaar later concluderen we dat er veel is gebeurd in die 30 jaar. Hij verhuisde binnen Nederland, en tijdelijk naar het buitenland. Ik verhuisde van Limburg naar Utrecht en weer terug. Hij ging het onderwijs in maar in een ander vak en daarnaast bouwde hij zijn eigen praktijk op in coaching en systemisch werk. Ik ging niet als docent aan de slag maar ging de retail in waar ik met heel veel plezier meer dan 16 jaar als leidinggevende heb gewerkt. En nu begeleid ik leiders en organisaties in persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. We hadden het over persoonlijke ontwikkeling en groei en alle lessen die we leren in ons leven. Niet altijd makkelijk maar wel verdiepend.

Toen ik door Sittard liep zag ik dat heel veel veranderd was: veel lege winkels, onze school was een hotel geworden, de favoriete kroeg De Suikerpot waar we toen naar toe gingen had een andere eigenaar en de winkel waar we al onze tekenspullen en materialen kosten was failliet. De straat waar ik 4 jaar lang van het station tot aan de school doorheen liep voelde kil en leeg aan.

Dat deed me beseffen dat dit ook geldt voor jezelf.

Je moet op tijd toetsen met jezelf: word ik nog steeds blij van wat ik doe?

Kloppen de plannen die ik ooit gemaakt heb nog steeds met wat ik wil?

Durf ik het over een andere boeg te gooien zodat ik niet ‘failliet’ ga?

Ga ik nieuwe paden bewandelen zodat ik ook mee kanten alle veranderingen die er zijn?

Want als ik dat niet op tijd doe wat gebeurt er dan. Eindig ik dan zoals die kille en stille winkelstraat in Sittard die ooit zo bruisend was.

#coaching #leiderschap #transformatie #teamontwikkeling #persoonlijkontwikkeling

Responsive Menu
Add more content here...