Skip to main content

Richting geven aan je team begint met leidinggeven aan jezelf!
 Helaas zie ik in de praktijk vaak iets heel anders ontstaan.

Voorbeelden uit de praktijk?

  • De leidinggevende laat zich te veel leiden door de waan van de dag, waardoor de echte prioriteiten blijven liggen.
  • De leidinggevende is te veel bezig met alles zelf doen omdat dit op korte termijn tijd lijkt te besparen, met het gevolg dat de talenten en expertise uit zijn/haar team niet aan bod komen. Hierdoor wordt het team afwachtend, passief en vaak gefrustreerd.
  • De leidinggevende laat (vanuit het idee dat hij/zij overal bij moet zijn) de agenda te veel door anderen bepalen. Daardoor heeft hij/zij geen tijd om het team te coachen en te ontwikkelen.
  • De leidinggevende is teveel bezig met hoe alle werkzaamheden gedaan moeten worden i.p.v. het team te coachen op: Wat hebben jullie nodig om onze doelen te behalen?

Deels zijn de leidinggevenden zich hiervan bewust en deels ook niet. Ik krijg vaak klanten die willen werken aan leiderschap en teamontwikkeling. Tijdens het intakegesprek vraag ik altijd: wat wil je anders denken, voelen en doen als wij een traject met elkaar hebben doorlopen?

Dan is het antwoord heel vaak: ik wil meer ruimte in mijn agenda en rust in mijn hoofd, zodat ik bezig kan zijn met waar ik voor aangenomen ben en niet zo geleefd word door de waan van de dag. Dat is voor mij vaak een teken dat we eerst gaan werken aan het leidinggeven aan jezelf. Zodat je weer eigenaar wordt van je agenda, de juiste prioriteiten stelt door keuzes te maken en de talenten uit je team stimuleert zodat je samen ongekende resultaten gaat halen.

Ik heb zelf meer dan 16 jaar leidinggegeven aan teamleiders en aan managementteams. Ik zie vaak dat de leidinggevende niet de resultaten behaald met zijn/haar team omdat hij/zij te weinig leidinggeeft aan zichzelf. Dit is de reden waarom ik in mijn onderneming graag leidinggevenden en teams hierin begeleid. Want het kan echt anders.

Hoe weet jij nu als leidinggevende of je hierbij hulp kan gebruiken? Belangrijk is om jezelf de volgende vragen te stellen:

-Heb ik de prioriteiten van mij en mijn team heel helder en zijn deze bij iedereen bekend en duidelijk? Zo niet, dan is het zaak om met je team een aantal zaken te bespreken. Wat zijn onze belangrijkste prioriteiten? Wie doet er wat en hoe ziet het eindresultaat eruit? Hoe volgen we de resultaten op? Wat doen we als we niet op koers zitten?

-Ben ik als leidinggevende heel hard aan het werk en bemoei ik me met alle details? Zo ja, kijk dan eens heel goed hoe jouw team zich gedraagt. Zij zijn heel vaak een afspiegeling van wat jij wel of niet doet.

-Wie bepaalt grotendeels je agenda: jij zelf of wordt die grotendeels bepaald door een ander? Als die met name door anderen wordt bepaald is het een teken dat je teveel je eigen regie weggeeft. Dan is het tijd om weer eigenaar te worden over je eigen agenda.

-Ben je als leider bezig met het leidinggeven en managen van allerlei tussenstappen die moeten leiden tot het eindresultaat? Zo ja, vraag je dan af: wat zou er gebeuren als ik de tussenstappen en de weg naar het eindresultaat aan mijn team overlaat? Dit geeft ruimte zodat je zelf kan focussen op het coachen en leiden van je team en het behalen van het uiteindelijk gewenste resultaat.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die ik dagelijks zie bij de klanten waar ik mee werk. Het werken aan het leiden van jezelf zijn is dan vaak het eerste waar we mee aan de slag gaan. Dan zie ik weer ontspanning, plezier en ruimte ontstaan zodat de leider zich kan bezighouden met leidinggeven in plaats van zich te laten leiden door de waan van de dag.

Wil je aan de slag met jouw leiderschap en heb je hierbij hulp nodig? Stuur een mailtje en we kijken samen wat het beste bij jou past.

Responsive Menu
Add more content here...