Skip to main content

Gisteren ging ik met mijn dochter van 7 terug naar mijn geboortedorp. Ze vraagt veel over vroeger en daarom bezochten we het dorp Swalmen (Zjwaeme) waar ik opgegroeid ben..

Swalmen, het dorp waar ik speelde, en waar ik genoot. Waar ik leerde, waar ik naar school ging, waar ik vriendschappen op deed. Waar ik verliefd werd en waar ik verloor…

De 18 jaar die ik er woonde was een periode van mijn eerste voetstappen zetten, het opgroeien als kind, me ontwikkelen en naar school gaan. De waarden en normen meekrijgen van mijn ouders, overtuigingen op doen. De tijd waar ik blij was en waar ik intens verdrietig was..

Het dorp waar ik op mijn 18e vertrok, met toen een intens verdriet door het verlies van mijn ouders in mijn pubertijd. Ik trok de deur achter me dicht en mijn hart ging op slot.. dit was teveel..

In de jaren erna ben ik er nog maar weinig geweest. En op het moment dat ik het dorp wel eens inreed voelde ik mijn hartslag stijgen en de spanning terugkomen van alles wat daar gebeurd was.. Pijnlijke herinneringen, intens verdriet en gemis. Alle voetstappen die ik daar gezet had in 18 jaar en mijn roots die ik daar opgedaan had kon ik niet zien en wilde ik niet voelen..

Gisteren reed ik vol trots met mijn man en lieve dochter het dorp binnen en mijn hartslag ging omhoog… Ik voelde mijn jeugd terugkomen met de mooie herinneringen en dacht aan de diepe vriendschappen die ik daar heb opgebouwd. En die er nu nog steeds zijn. Mijn dochter zette haar eerste voetstappen in Swalmen. Op het kerkhof liet ik mijn dochter mijn roots zien. Ik dacht aan alle dingen die me gevormd hebben, mijn opvoeding… en het voelde als een warme deken om me heen.. Mijn geschiedenis, mijn waarden en normen hebben me gevormd door de voetstappen die ik gezet heb…

Mijn voetstappen uit mijn verleden geven me inspiratie en visie op de footprint die ik achter wil laten in de toekomst… Op wie ik wil zijn, waar ik voor sta, wat ik wil betekenen voor de mensen om me heen..

Welke footprint wil jij neerzetten? Welke inspiratie wil jij geven aan de mensen om je heen? Wat betekent dit voor jouw leiderschap?

Wat wil jij bereiken en waar wil jij bekend om staan?

Durf je in die zoektocht naar je footprint terug naar je roots te gaan en naar je jeugd. Naar je vreugde en je diepste pijn. Naar je waarden en normen, en naar je (belemmerende) overtuigingen. Durf je daar naar te kijken en dat helemaal te omarmen. Met als doel om vanuit die inzichten nog veel duidelijker je footprint neerzetten die je wilt neerzetten.. Wetende dat groeien pijn kan doen..

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen?

Delen mag!

Responsive Menu
Add more content here...