Skip to main content

Is dat niet wat voor ons thuis, om ons wasrek weer eens wat vaker te gebruiken? We waren op vakantie en onze badhanddoeken hingen we elke dag gezellig aan de waslijn. Een ritueel dat mij deed beseffen dat we op vakantie waren

Hoe bedoel je? vroeg ik aan mijn man. Nou, als je kijkt naar onze energie rekening (waar we per 1 juli de nieuwe prijzen van kregen omdat ons contact afliep) dan zouden we hier best wel kunnen besparen.

Onze droger, waar ik gek op ben draait vaak op volle toeren. Want ja, lekker makkelijk om zo vanuit de wasmachine alles lekker in de droger te gooien. De was wordt er zo lekker zacht van en je hoeft minder te strijken. Maar dat ding vreet natuurlijk energie, en die kost veel tegenwoordig.

Thuisgekomen van vakantie hebben we vol goede moed ons wasrek buiten gezet en daar hangt nu de was op te drogen. Het ritueel van een wasje ophangen brengt me weer even terug op vakantie.

Mijmerend bij dat wasrek moest denken aan de metafoor van energie besparen. We doen dit om zo energievreters terug te brengen. Een nieuwe gewoonte aanleren.

Het doet me nadenken over een oefening die ik vaak met klanten of teams doe waarbij de vraag: wat kost je/jullie energie? centraal staat. Ik vraag ze dan om hier een lijst van te maken en te kijken hoeveel ze hier mee te maken hebben.
Dat kan gaan over dingen die je doet, spullen, mensen of andere zaken.

Voorbeelden?
❌Toch weer naar die slecht voorbereide vergadering gaan waar iedereen zit te klagen.
❌Tijdens de lunchpauze met je collega’s roddelen over alles wat er mis is op het werk.
❌ Zwijgend naar geïrriteerd tegenmoet komen aan wat je klant wilt terwijl je daar niet achter staat.
❌Eindeloos op social media scrollen.
❌Afspreken met die soort van vriendin die alleen maar over zichzelf praat.
❌Je kinderen teveel alles nadragen zodat jij weer hun rommel staat op te ruimen.

En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te bedenken die energie kosten. De kunst is om die energie vreters zoveel mogelijk te reduceren in je werk en je leven.

Ik moet lachen om mezelf en mijn blog hierover.. allemaal op gang gebracht tijdens het ophangen van de was op ons wasrek dat staat te pronken buiten.

#leiderschap#motivatie#persoonlijkeontwikkeling#coaching#energie#vleugelsomtegroeien

Responsive Menu
Add more content here...