Skip to main content

Tussen stimulus en respons zit ruimte. Deze zin las ik jaren geleden in het boek van Stephen Covey (7 eigenschappen van effectief leiderschap). Voor een ander misschien een willekeurige zin maar voor mij een echte eye-opener!

Er zit ruimte tussen. Waaw! Natuurlijk gaat dat soms in een fractie van een seconde maar als je je bewust bent van die ruimte dan heb je een keuze. En niet 1 keuze maar eindeloos voor keuzes en ook vrijheid.

Iemand zegt iets tegen je dat jou kwetst. Je wilt je verdedigen en je wilt de ander terug kwetsen

Je zucht: waarom pakt je team dat niet zelfstandig op? Ik moet ze nog directer aansturen. Dus je stuurt ze een mail met instructies.

In de vergadering lijkt het wel of iedereen zijn/haar zegje wilt doen ook al voegt het niets toe. Je wilt niet achterblijven dus je doet maar mee..

Niemand begrijpt wat ik bedoel! Dus ik ga het zelf maar weer oplossen denk je bij jezelf.

En zo zijn er heel dagelijks heel veel voorbeelden waar je reageert op een gebeurtenis. Vaak direct en impulsief en soms boos of gefrustreerd.

Wat zou er gebeuren als je eerst eens even in en uit ademt en denkt aan de zin: tussen stimulus en respons zit ruimte!

De gedachte dat ik zelf een keuze heb wat ik met die ruimte doe geeft me een enorm gevoel van vrijheid, van mogelijkheden en van creativiteit.

✅Soms besluit ik om niets te zeggen, soms besluit ik om een vraag terug te stellen
✅Soms besluit ik te luisteren naar de stilte
✅Soms besluit is boos te worden
✅Soms besluit is dat ik er een nachtje over ga slapen
✅Soms besluit ik dat ik nog geen besluit neem..

Wat een mogelijkheden geeft die ruimte.

Vorige week kwam deze zin bij me op tijdens een groeitraject met een leidinggevende toen we het hadden over kwetsbaarheid tonen naar je team toe. Een mooi gesprek dat hierop volgde. Ik ben benieuwd wat ze hiermee gaat doen de komende tijd.

Hoe ga jij om met alle indrukken en gebeurtenissen die op je pad komen? Wat doe jij met de ruimte tussen stimulus en respons?

www.eefloozen.nl

Lees mijn posts via #vleugelsomtegroeien

#transformatie#coaching#persoonlijkeontwikkeling#leiderschap

Responsive Menu
Add more content here...