Skip to main content

Wat wil jij eigenlijk in deze situatie? vroeg ik hem, nadat hij een verhaal met me deelde over iets waar hij tegenaan liep.

Nou, dat hangt eigenlijk van die ander af. Want ik weet nu niet goed wat hij denkt. En een aantal mensen om me heen zegt tegen mij dat hij nu wel aan zet is.

Ik laat een stilte vallen. En nog meer stilte. Ik voel dat het ongemakkelijk wordt maar wacht rustig af. Ik zie de emoties in zijn gezicht. Verdriet, ongeloof, boosheid, verbaasdheid wisselen zich af.

Moeilijke vraag zegt hij. Dat weet ik eigenlijk niet. Ik weet niet wat ik wil.

Daar hebben we de angel te pakken!

We kijken terug naar zijn levenslijn waar dat zelfde patroon tevoorschijn komt. Altijd zorgen voor de ander. Van jongs af aan. Zorgen voor de ander met de hoop om zo erkenning te krijgen, om gezien te worden. Het gevoel willen krijgen dat het er toe doet. Dat ik ertoe doe. Dat patroon zet zich nu ook voort in zijn werk en in de vriendschappen en relaties die hij nu heeft.

Wat zou het betekenen als je jezelf op nummer 1 zet? Hoe zou dat voelen? Hoe zou dat zijn? Je kunt alleen maar voor een ander zorgen als je heel goed weet wat jij zelf nodig hebt in het zorgen voor jezelf.

In het vliegtuig zeggen ze altijd: put on the oxygen mask first bij de veiligheids instructies. Ja logisch toch, dacht ik altijd als ik dat hoorde. Totdat ik moeder werd en toen dacht ik: Nee, ik zou eerst mijn dochter redden en dan pas mezelf. Ik zou haar het masker eerst opdoen. Hmmm, maar dat kan ik alleen doen als ik zelf niet bewusteloos ben.

Misschien een heftige metafoor die ik gebruik, maar voor mij gaf dit het inzicht dat ik er alleen maar voor een ander kan zijn als ik eerst heel goed voor mezelf zorg. En laat dat nu net de struggle zijn die ik zie bij heel veel mensen die ik mag begeleiden waar dit tot uiting komt in hun leven, werk en leiderschap.

Voel jij verzet, als je jezelf op nummer 1 zet?

Weten hoe ik je kan helpen? www.eefloozen.nl

Volg mij via:#vleugelsomtegroeien

#leiderschap
#persoonlijkeontwikkeling#coaching#talent#transformatie

Responsive Menu
Add more content here...